Een gezond bedrijf begint bij een ……gezonde medewerker
Op 14 maart heeft een delegatie van het hoofdbestuur van BVPP aan de ontbijtbijeenkomst van Zorg en Zekerheid te Leiden deelgenomen. De onderwerpen ´Balans Werk en Privé´ en ´Signaleren en herkennen van psychische klachten´ werden daar op een professionele manier middels een workshop toegelicht. De workshops werden begeleid door het bureau PSION.

Balans werk en privé
In deze workshop werd ingegaan op het stellen van prioriteiten, op tijd rust nemen, doelen stellen, hoe om te gaan met stress etcetera.

Het is ook beter om te zeggen, ik ga of ik wil. Deze vorm van spreken heeft een positieve lading.

Als je zegt, ik MOET….. dan wekt de uitspraak ervan al direct stress op. Doe de test bij jezelf en ervaar wat het met je doet.

Ik ga niet naar de verjaardag van tante Annie!
Maak ook heel bewust keuzes wat jij in je vrije tijd wilt doen. Heb jij geen zin om naar die verjaardag van tante Annie te gaan want jij vindt dat…….Neem dan het besluit om gewoon niet te gaan. Dat er dan een reactie van Tante Annie en de overige leden van de familie komt…Tja, wellicht logisch maar jij hebt wel je eigen ding gedaan en daar ben jij dan toch trots op. Jij hebt je eigen dag ingedeeld en jij hebt zelf gekozen! Wees trots op jezelf dat je dit zo hebt aangepakt.

Er werd stilgestaan bij zaken die energie kosten: negatieve ingestelde personen, ja maar….. , personen die altijd beren op de weg zien, personen die veranderingen blokkeren en besluiteloosheid.

Daarnaast zijn er natuurlijk de zaken die energie geven en daar kunnen we er eigenlijk niet genoeg van hebben toch; blije enthousiaste medewerkers op een leuke manier goede resultaten boeken. Je werk op tijd af kunnen krijgen.

Besteed energie aan de dingen waar je invloed op hebt. Stel prioriteiten; deel je werk in op belangrijkheid en spoed
Stel je voor dat je in een week 8 opdrachten moet uitvoeren. Plan dan voor jezelf duidelijk in op welke dagen je een opdracht aanpakt en volledig afwerkt. Aan het eind van de dag kan je dan terugkijken waar je staat. Je hebt dan na enkele dagen al een divers aantal opdrachten uitgevoerd en afgrond. Als je dan aan het einde van je werkdag naar huis gaat geeft dat jouw elke avond een goed gevoel. Je hebt een resultaat geboekt en je hebt overzicht over de nog uit te voeren opdrachten voor de rest van de week.

Als je het anders zou aanpakken, elke dag een beetje aan alles werken dan behoud je GEEN overzicht, als je aan het einde van de werkdag terugkijkt zie je dat je nog nergens staat. Je gaat naar huis met een zware last op je schouder en hebt het gevoel dat jij je opdrachten tegen het einde van de week niet klaar zult hebben. Met deze gedachte zul je wellicht slechter slapen en ….. vul het zelf verder maar in. Uiteindelijk zal dit tot STRESS leiden.

Signaleren en herkennen van psychische klachten
Hoe herken je de signalen aan een medewerker dat hij psychische klachten aan het ontwikkelen is. En hoe je hier dan op een juiste wijze mee om kunt gaan. Daarnaast werd er besproken hoe je daarmee invloed hebt op het welzijn van je medewerkers en hun productiviteit.

Multitasken kost HEEL VEEL ENERGIE, voorkom Multitasken!
Het woord zegt het al twee verschillende zaken tegelijk doen. Ik neem jullie mee in een oefening:
Schrijf met je gewoonte hand het cijfer ‘9’ in de lucht
Schrijf daarna met je gewoonte voet het cijfer ‘0’ in de lucht.
Ging dat prima?
Ok

Nu de volgende stap. Doe deze oefening tegelijk! Dus op hetzelfde moment schrijf je het cijfer ‘9’ met je hand en het cijfer ‘0’ met je voet!
Verrassend hoe dat gaat. Als het niet lukt geen probleem. Als het je wel is gelukt ook geen probleem. Je was namelijk aan het Multitasken. Je moest jezelf inspannen om twee zaken op het zelfde moment te doen. Twee verschillende zaken. Je hersenen hebben diverse prikkels moeten geven om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Het is eigenlijk een beetje als ‘telefoneren en autorijden’!
Het Multitasken kost een mens ongelooflijk meer energie en draagt dus indirect bij tot verhoging werkdruk wat weer kan leiden tot stress.
Het advies wat in deze workshop werd gegeven was om multitasken dus te minimaliseren.

Wat wordt er van ons allemaal 2017 verwacht:
Een spreker gaf aan dat we anno 2017 in een maatschappij terecht zijn gekomen waarin we altijd zullen moeten blijven leren. Daarnaast vertelde hij dat zijn zoontje op 3 VWO naast zijn gewone werkpakket er ook nog ‘iets extra’s’ bij moest doen. Met andere woorden binnenkort is het VWO diploma zonder iets erbij niet meer voldoende om door te stromen naar de universiteit maar moet je om te kunnen doorstromen VWO 6 hebben met minimaal ‘iets erbij’. Waar dit toe zal gaan bijdragen zullen we pas over enkele jaren kunnen gaan vaststellen.

Een heel groot aanbod en we kunnen moeilijk kiezen
Ook dit veroorzaakt stress en doordat de keuze mogelijkheden zo groot zijn is het maken van een foute keuze terecht aanwezig. Wellicht zult u dat bij uzelf ook herkennen. Doordat je op het internet uit zoveel opties kan kiezen zie je vaak door de ‘bomen het bos’ niet meer. Je maakt dan wellicht een keuze die min of meer onder ‘druk’ tot stand wordt gebracht en voordat je het weet heb je een onjuiste keuze gemaakt.

Hoeveel soorten Thee
Anno 2017 : 281 soorten Anno 1979 : 2 soorten 
Een voorbeeld: een grote supermarkt keten heeft een aanbod van maar liefst 281 verschillende soorten Thee! Vroeger toen ik in de namiddag van school kwam vroeg mijn moeder welke thee wil je drinken. Thee met melk of Thee zonder melk! Het was een leerzame ontbijtsessie en BVPP bedankt haar partner ‘Zorg en Zekerheid’ dan ook van harte voor deze uitnodiging.  Want ook dit soort events valt binnen de slogan; ‘Samen houden we het leuk’!

Fijne groet, de verslaggever

postbike

Bewaren

Bewaren

Bewaren

banner bvpp

Lievereenpapiereninschrijffrm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

meldpunt

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren