Joke (72) en Aad (83) zijn een begrip op het Bachplein in Schiedam. Zij werken al jaren voor PostNL, Aad is de oudste postbezorger van Nederland en samen zijn zij 155 jaar oud! Onze verslaggever bracht afgelopen week een bezoek bij dit opmerkelijke echtpaar.
IMG 6376

Joke
Joke is 72 jaar jong en postbezorger in Schiedam. Zij begon haar werkzaamheden 14 dagen voor de kerst 1982 in de kantine van het kantoor ‘Lange Nieuwstraat’ in Schiedam als invalster. Op 1 september 1983 kreeg Joke een vast contract en kon ze aan de slag in de kantine van Rotterdam Bachplein. Daar deed zij tien taken tegelijk. Na een inwerkperiode van tien minuten kon zij beginnen. Joke moest zorgen dat er op tijd soep met 'echte ballen' op tafel stond en dat er voldoende koffie was. "Ik werd op mijn eerste dag in het diepe gegooid maar voelde mij als een vis in het water." Aldus Joke Daarbij organiseerde zij ook de recepties en zorgde dat de kantine er altijd tiptop verzorgd uitzag.

Detective Joke
De dienst van Joke startte officieel om 6:00 uur, maar zij begon om 5:30 uur omdat zij het zo leuk vond. Na haar startperiode in de kantine van PTT werd ze als snel betrokken bij het productieproces. Bij de ontwikkeling van de nieuwe wijken in Schiedam (de Akkers) nam Joke het voortouw. Zij bezocht de wijken in aanbouw. Er waren toen nog géén naambordjes, Joke ging naar de gemeente en zorgde ervoor dat ze een plattegrond van de wijk in aanbouw kreeg. Joke was de ‘detective’ van de wijk. Ze moest daarvoor wel uitgerust zijn met bergschoenen. En nam de tijd kennis te maken met de nieuwe bewoners.

De wijken werden door Joke in kaart gebracht. Al ging dat natuurlijk niet zonder de nodige hindernissen te nemen. Dit wilde ze graag laten zien aan Hans van Iersel (toenmalig Rayonmanager Den Haag) en zij daagde hem uit om met bergschoenen en een bergstok de wijken in opbouw te bezoeken. Hij accepteerde deze uitdaging! 

Kaartjes van klanten 
"De klanten zijn zo lief voor ons dat ze ons zelfs een kaartje sturen als we een weekje met vakantie gaan. Ze missen ons dan. Elke dag dat vriendelijke gezicht en dat praatje. Daar doe je het voor!" Aldus Joke. 

Aad
Aad is de oudste medewerker in dienst bij PostNL. Aad is geboren in 1933. Na zijn pensionering is hij Joke gaan helpen met het bezorgen van de post, hij kon immers niet thuis zitten. Vandaag de dag is Aad de oudste postbezorger van Nederland. En daar kan PostNL trots op zijn! 

oudstepostbeLoopbaan van Aad
Aad heeft nooit een dag in zijn leven zonder werk gezeten. Na zijn schoolperiode werd na zijn laatste schooldag op zondag in de kerk besproken waar hij maandag kon beginnen (zo ging dat in die tijd). Dat was in de bouw. Later werd er een bouwstop ingelast en is Aad tijdelijk op het transport gaan werken als chauffeur. Hier mocht hij op kosten van zijn werkgever zijn groot rijbewijs halen.

Eenmaal in dienst bij PTT ging ook Aad hier werken binnen het transportbedrijf. Al had hij wel zijn groot rijbewijs toch moest hij in Den Haag als chauffeur eerst komen proefrijden. Een test als Hellingtrekken was daarvan ook een onderdeel. Daarnaast moest er een blok op het gaspedaal worden gemonteerd omdat Aad een klein mannetje was en anders niet bij de pedalen kon! Aad heeft binnen PTT alle facetten van de Post doorlopen en is uiteindelijk zijn carrière geëindigd bij de Postbussen. 

Tijdens zijn loopbaan bij PTT is hij samen met Joke in het huwelijk getreden in 1986. Omdat er niet zoveel ‘liggende gelden’ beschikbaar waren zijn Joke en Aad in een Postauto getrouwd. De bloemen op de trouwwagen hebben ze dan ook zelf betaald. Origineel in die tijd was het wel, echter……. Bij het verlaten van het stadhuis werd de opmerking gemaakt… “nu begrijp ik wel dat die postzegels zo duur zijn…"

Cor Verbogt voorzitter BVPP feliciteert Joke en Aad
Joke heeft de 1000ste Postbezorger bij de BVPP aangebracht. Joke draagt de BVPP namelijk een warm hart toe. Een vakbond die er staat voor zijn leden BVPP. Voor Joke en Aad is het samen werken bij PostNL een gegeven. Ze zijn blij dat ze samen 155 jaar oud zijn en brengen met alle liefde elke dag de Post bij de bewoners in Schiedam! 
Fijne groet, de verslaggever

Bloemen van BVPP-voorzitter Cor Verbogt

postbike

Bewaren

Bewaren

Bewaren

banner bvpp

Lievereenpapiereninschrijffrm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Contributie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

meldpunt

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren