Regelmatig krijgen wij vragen van leden die met pensioen zijn gegaan, of het mogelijk is om daarnaast wat bij te verdienen. De praktijk leert dat veel pensioengerechtigden graag nog iets in het arbeidsproces willen blijven doen. Of dit vervolgens consequenties heeft voor het pensioen zullen wij in deze bijdrage uitleggen.
Met pensioen voor de AOW leeftijd
In verband met het opschuiven van de AOW leeftijd zijn per 1 juli 2016 de spelregels iets aangepast. Vanaf deze datum mag u naast uw pensioen blijven of gaan werken, als de vervroegde pensioendatum maximaal 5 jaar voor uw eerste AOW-uitkering ligt. Gaat u eerder met pensioen dan kan dit financiële gevolgen hebben.
Voorbeeld: Stel uw AOW ingangsleeftijd is 67 jaar en 3 maanden en u gaat op leeftijd 62 jaar en 3 maanden met vervroegd pensioen. Vanaf dat moment kunt u bijverdienen zonder dat dit financiële gevolgen heeft.
Met andere woorden, de mogelijkheden zijn ruim. De praktijk leert dat de meeste werknemers niet eerder dan 5 jaar voor de pensioendatum met pensioen (kunnen) gaan. Dus, zit je 5 jaar of minder voor de AOW-ingangsdatum dan mag er naast de pensioenuitkering gewoon bijverdiend worden.
Belangrijk om te weten!
Het pensioenfonds zal bij de pensioen uitkering rekening houden met de zogeheten heffingskortingen. U doet er goed aan om bij de bijverdiensten geen rekening te laten houden met de heffingskortingen. Doet u dat niet, dan betaalt u te weinig belasting en moet u dat weer terugbetalen. Dat is vervelend. Een hoger inkomen kan verder consequenties hebben voor bepaalde toeslagen. Bijvoorbeeld de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Houdt u hier dus rekening mee.
Met pensioen na de AOW leeftijd
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u nog wilt blijven doorwerken na de AOW ingangsleeftijd. Dat is geen probleem. Het is mogelijk om bij te verdienen naast je AOW en pensioen. Ook hier dient u rekening te houden met de heffingskorting en bepaalde toeslagen, waaronder een mogelijke AOW-partnertoeslag.
Ingang pensioen meer dan 5 jaar voor AOW leeftijd
In de situatie dat u meer dan 5 jaar voor AOW-datum (al dan niet gedeeltelijk) met vervroegd pensioen gaat, moet u in principe ook (naar rato pensioeningang) stoppen met werken. Doet u dat niet, dan kan dat financiële gevolgen hebben.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Regt adviesgroep. De Regt is al meer dan 20 jaar dé specialist op het gebied van Verzekeringen, Pensioenen, Verzuim & Inkomen, Bedrijfsrisico’s en (werknemers)communicatie.
Voor vragen over pensioen en werken, neem contact op met de BVPP via mail secretariaat@bvpp.nl of telefoon : 070 320 2904.