Samen houden we het leuk!

U bent hier:

Wat zijn de regels rondom ziekte en verlof (ook wel arbeidsongeschiktheid genoemd)?

30/04/2019

Regelematig ontvangen we vragen van onze leden over de regels bij ziekte en verlof. Door middel van 5 situatieschetsen geven wij daarom antwoord op de meest gestelde vragen.

  1. Je bent ziek maar werkt gedeeltelijk/doet aangepast werk en je wil op vakantie.

Wanneer je vakantiedagen opneemt, dan werk je niet en ben je niet beschikbaar voor de bedrijfsarts. 
In deze situatie worden je vrije dagen van je verlof afgeschreven.

  1. Je bent op vakantie of je bent vrij van werk en je wordt opeens ziek.

Meldt het direct bij je leidinggevende. Jouw ziektedagen mogen dan niet als vakantie van jouw verlof worden afgeschreven. 
Let op: wanneer je in het buitenland ziek wordt, heb je ook een doktersverklaring nodig, bij voorkeur in het Engels, om te bewijzen dat je ziek werd tijdens je vakantie.

  1. Je hebt een vakantie of vrije dag(en) ingepland maar wordt kort daarvoor ziek.

Meldt het direct bij je leidinggevende, want je krijgt dan je verlofdagen terug. 
Let op: je moet dan wel beschikbaar zijn voor de bedrijfsarts en je kan voor aangepast werk worden ingezet. 
Wil je dit niet? Dan moet je wel vrij van werk nemen. Geef jouw leidinggevende dan toestemming om jouw vrije uren/dagen van jouw verlof af te schrijven.

  1. Je bent (langdurig) ziek en hebt een vakantie of vrije dag(en) ingepland. Je kunt van de bedrijfsarts aangepast werk verrichten, maar jouw leidinggevende heeft jou geen ander werk aangeboden.

Jouw vrije dagen mogen dan niet van je verlof worden afgeschreven (tenzij jij daar zelf toestemming voor geeft). 
Let op: wanneer jouw teamcoach toch ander werk voor je vindt, dan ben je in beginsel verplicht dit aan te nemen. Ook als je op vakantie bent.

  1. Je bent (langdurig) ziek en hebt een vakantie of vrije dag(en) ingepland. Jouw leidinggevende heeft je aangepast werk aangeboden op advies van de bedrijfsarts. Je bent aan het re-integreren wanneer jouw vakantie begint.

De vakantiedagen zullen worden afgeschreven van jouw verlof. 
Jij hebt altijd nog de mogelijkheid om jouw vakantie/vrije dagen in te trekken. Dit betekent wel dat je verplicht bent om te werken/re-integreren.

Wanneer jij je in één van bovenstaande situaties bevindt en je komt er niet uit met je leidiggevende, neem dan direct contact op met ons. Samen met jou zoeken we dan naar een oplossing!