Tijdens de wedstrijd tussen Italië en Oostenrijk was er voor het eerst dit EK een verlenging nodig. Soms heb je op werk ook wat extra tijd nodig, omdat het werk nou eenmaal af moet. Daardoor kun je meer uren maken dan met je is afgesproken. In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn voor extra werken, gekeken naar de PostNL cao en de cao voor Postbezorgers. Zo blijven we allemaal bij de (extra) tijd.
De spelregels
In algemene zin geldt dat als overwerk verplicht is of wordt gevraagd vanuit je werkgever dat de meer gewerkte uren worden uitbetaald. De uren kunnen uitbetaald worden in vrije tijd of in geld. Als het je eigen besluit is om meer te werken dan kan je werkgever besluiten de meer gewerkte uren niet uit te betalen.
Om misverstanden te voorkomen is het daarom handig om tijdig aan je leidinggevende aan te geven dat je meer tijd nodig hebt dan in je contract staat. Geef daarbij aan dat je het niet erg vindt om meer te werken, maar dat je er wel vanuit gaat dat dat gecompenseerd wordt.
Natuurlijk moet je dat alleen doen als je het ook echt niet erg vindt. Je kan namelijk ook aangeven dat je alleen je contracturen wil werken. Als het maar af en toe nodig is om extra te werken, kan je werkgever je vragen tóch extra uren te werken. Of je werkgever moet ervoor zorgen dat je niet meer uren werk krijgt dan wat er in je contract staat.
Meeruren of overuren?
De uren die je meer werkt dan je contracturen kunnen meeruren of overuren zijn. Wat voor soort uren het zijn, ligt aan hoeveel uur je per week werkt.
- Meeruren zijn uren die je meer werkt dan je contracturen, maar die minder zijn dan het aantal uren van een voltijd dienstverband.
- Overuren zijn uren die je meer werkt dan een voltijd dienstverband.
We leggen hieronder het verschil met twee voorbeelden uit.
Het verschil tussen deze uren is belangrijk omdat de vergoeding per soort anders is. In de cao PostNL staat namelijk dat je over overuren een toeslag in geld ontvangt. Bij de cao voor Postbezorgers bestaat deze toeslag niet. Dat komt omdat de meeste postbezorgers geen voltijd dienstverband hebben. Hieronder vind je de hoogte van de toeslagen.
|
|
|
|
Voorbeeld meeruren
Mike Depay heeft een contract als pakketbezorger bij PostNL van 13 uur. Omdat Oranje het super goed doet op het EK, worden er massaal EK pakketten verstuurd met als gevolg dat de leidinggevende van Mike van hem verwacht dat hij alle pakketten bezorgd ook al heeft hij hier 15 uur voor nodig. Het gaat hier namelijk om een incidentele verhoging en Mike vindt het niet erg. Omdat Mike 15 uur werkt in plaats van de contractuele 13 uur bouwt hij hiermee 2 meeruren op.
Voorbeeld overuren
Danny Dumfries heeft een voltijdsdienstverband van 38 uur bij PostNL als pakketbezorger. Omdat Mike Depay een blessure heeft opgelopen tijdens het bezorgen, moeten de nog te bezorgen pakketten onder de collega’s verdeeld worden. De leidinggevende van Danny vraagt hem daarom of hij extra uren wil werken bovenop zijn normale contracturen. Danny houdt wel van scoren en werkt deze extra uren dus graag. Omdat deze uren bovenop zijn voltijd dienstverband noemen we deze uren dus overuren.
Vragen?
Heb je te maken met meeruren en/of overuren en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via secretariaat@bvpp.nl. We helpen je graag verder!