Rick Gorter
- Stel jezelf even kort voor; naam, ervaring, achtergrond
Rick Gorter, ooit in 1985 gestart bij PTT Post achter het loket, vanaf 1997 een tijdje buiten de deur geweest, maar sinds 2006 weer terug als vestigingsmanager Distributie en sinds een jaar of drie coördinator Implementatie bij E-Commerce Operations Pakketten.
- Buiten je werk bij de vakbond, welke interesses of hobby’s heb je? Zijn er activiteiten waar je graag je vrije tijd aan besteedt?
Ik heb voor ontzettend veel dingen belangstelling. Ik ga veel naar concerten en pak graag een festival mee. Verder ben ik een liefhebber van vogels kijken (en schilderen), biljart ik, lees ik veel en hou ik van crimi’s op tv
- Wat is jouw functie binnen de vakbond en wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van jouw functie?
Ik ben kaderlid en hou me, gezien mijn positie op de kieslijst vooral bezig met de verkiezingen. Ik maak me vooral graag druk over gezond en veilig werken: iedereen zou gezond de pensioenleeftijd moeten kunnen bereiken bij PostNL, gezondheid moet niet lijden onder het werk. Daarmee wil ik niet zeggen dat hard werken meteen ongezond is. Na de verkiezingen hoop ik fractievoorzitter te zijn. Afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen kijk ik wat verder de richting wordt.
- Wat houdt de OR/OC binnen de vakbond in en waar houden wij/jij ons/je voornamelijk mee bezig?
Ik ben voor het eerst verkiesbaar en ben dus nu geen OR-lid. Ik ben me nu erg aan het oriënteren op de rollen en ook op waar je het verschil kunt maken. In mijn ogen gaan de verkiezingen bepalen wie er in de OR zit, wie van welke vakbond dus. Als die OR er eenmaal is, is het naar mijn mening verstandig om bloedgroepverschillen aan de kant te zetten en te bepalen waarvoor je je als OR vooral wilt inzetten en wat de verstandigste koers is om doelen te bereiken.
- Wat zijn volgens jou de belangrijkste doelen en prioriteiten van de vakbond voor de komende periode?
Er is een hoop aan de hand op het moment bij PostNL. Het is niet meer vanzelfsprekend dat klanten wanneer ze hun pakketten willen versturen naar PostNL komen. De onzekerheid en de druk die dit meebrengt, maakt dat het bedrijf misschien wat overhaast gaat zoeken naar maatregelen om tegen zo laag mogelijke kosten de klanten binnen te halen of houden. Dan is het zaak dat die maatregelen goed getoetst worden en ook steeds naar de rol van de medewerker daarin wordt gekeken, ook op de langere termijn. Dan gaat het om baanzekerheid, maar ook over veilig en gezond werken.
- Wat zou je willen zeggen tegen de leden van de BVPP om hen aan te moedigen lid te blijven en deel te nemen aan onze komende verkiezingsactiviteiten?
Die twee zaken kun je eigenlijk niet los van elkaar zien: een sterke bond is een bond die goed vertegenwoordigd is bij de medewerkers, waardoor ze ook serieus genomen wordt door het bedrijf. Lidmaatschap is daarbij een vereiste. Verder betekent deelname aan verkiezingsactiviteiten dat je zichtbaar bent voor de medewerker, maar ook dat je ze ziet en spreekt. Dat is dus ook een uitstekend moment om ze te overtuigen waarom lidmaatschap belangrijk is.
- Waarom is de BVPP uniek? / hoe onderscheidt de BVPP zich?
De BVPP is een bond die niet bij het eerste zuchtje tegenwind meteen in de actiemodus schiet en hesjes uit gaat delen. We kijken in alle redelijkheid wat er aan de hand is en hoe er op een goede manier, liefst door praten met elkaar, het maximale uit te halen is voor alle partijen. Gezien waar we vandaan komen lijkt dat ook geen verkeerde strategie. Verder is de BVPP geen onderdeel van een grote nationale vakbond, waardoor we een eigen plan kunnen trekken in plaats van dat we ons moeten conformeren aan voorgeschreven standaarden door de overkoepelende bond.