Samen houden we het leuk!

U bent hier:

Reactie op bespreking over post op 9 oktober a.s. in de Tweede Kamer

07/10/2024

Onderstaande brief hebben wij aan de Tweede kamer gestuurd in verband met besprekingen die op 9 oktober a.s. plaats vinden.

 

Geachte leden van de vaste Kamercommissie Economische Zaken,

De Bond van Post Personeel (BVPP) is, als grootste vakbond in de postsector met ook de grootste vertegenwoordiging in de medezeggenschap, zeer begaan met de ontwikkelingen op de postmarkt. Wij zetten ons met hart en ziel in voor een postmarkt die duurzame banen met perspectief kan bieden aan de vele medewerkers die werkzaam zijn in deze sector.

Op 9 oktober aanstaande spreekt u in de Kamer over post. De BVPP vindt dat er structureel iets moet veranderen binnen de briefpostbezorging. Binnen de huidige manier van bezorgen is de rek er namelijk volledig uit voor wat betreft procesaanpassingen en kostenbesparingen, en we hebben inmiddels ook begrepen dat uitvoering van de UPD verlieslatend wordt. Ook de gehele postdienst (UPD en niet-UPD post) wordt door de aanhoudende volumedaling en hoge kosten verlieslatend waarbij het verlies jaar op jaar zal blijven toenemen. Een aanpassing waarmee de postbezorging wordt aangepast aan de huidige maatschappelijke verwachtingen, ook wat betreft de krappe situatie op de arbeidsmarkt, is daarom noodzakelijk.

De BVPP heeft dit al eerder benoemd in een brief ter voorbereiding op het rondetafelgesprek van uw Kamer afgelopen juni. Daarin hebben we aangegeven dat er voor onze leden een noodzaak is om de standaard postbezorging van binnen 24 uur aan te passen naar binnen 2 dagen bezorgd.

Van het grootste belang voor de leden van de BVPP is wel dat hierbij geen gedwongen ontslagen vallen, medewerkers in de postbezorging tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hun werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren waarbij er geen verdringing plaatsvindt op basis van stukslonen, dat de werkdruk niet wordt verzwaard en dat medewerkers betrokken worden bij de invulling van hun werk. Dit vraagt dus om een goede en gedegen afweging voor de toekomst van de postdienstverlening, waar we als BVPP nauw bij betrokken zullen en willen zijn.

De Minister erkent dat er ook iets op de postmarkt moet veranderen in zijn brief van 2 oktober. Wij merken op dat de realiteit van de UPD en postbezorging niet kan wachten op structurele wijzigingen.  We lopen acuut tegen de grenzen aan van wat redelijkerwijs mogelijk is voor de postbezorgers bij het bezorgen van post onder de huidige UPD-verplichtingen.  Onze leden zetten zich dag en nacht in om de benodigde bezorglopen uit te voeren, maar door de krapte op de arbeidsmarkt lukt dit niet altijd waardoor niet alle bezorglopen kunnen worden ingevuld, zeker in bepaalde regio's. 

Hierdoor wordt de norm voor de overkomstduur van 24-uur voor UPD-post niet meer gehaald. Met het op korte termijn aanpassen van de bezorgduur van binnen 24 uur naar binnen 2 dagen bezorgd zullen de bezorglopen beter in te vullen zijn, waarmee de werkdruk voor postbezorgers verlaagd wordt maar ook zeker het werkplezier verhoogd, omdat een postbezorger graag al zijn post op dezelfde dag bezorgd wil hebben. Wat de BVPP betreft moet dit dan ook het uitgangspunt vormen voor een discussie over duurzame werkgelegenheid voor postbezorging op de lange termijn.

Wat de BVPP betreft is er ook een financiële regeling op korte termijn nodig om ervoor te zorgen dat er, gezien de situatie van de UPD, een gezond bedrijf blijft bestaan dat fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden aan kan bieden aan haar postbezorgers. Het is goed dat de Minister in zijn brief aangeeft dat hij voor de lange termijn werkt aan een realistisch financieringsmodel voor de UPD. Maar in tussentijd verslechtert de financiële situatie van de UPD verder, en van een bedrijf mag niet verwacht worden dat zij een verlieslatende dienst uit moet voeren.

Wij roepen u daarom op om in te stemmen met de voorgestelde aanpassing van de overkomstduur van binnen 24 uur naar binnen 2 dagen op korte termijn, en daarnaast om de Minister te vragen voor de korte termijn een financiële regeling voor het uitvoeren van de UPD te treffen, zodat de postmedewerkers hun belangrijke en maatschappelijk belangrijke taak op een acceptabele en werkbare manier uit kunnen voeren.

Mocht u hierover nog vragen hebben dan zijn wij uiteraard bereid deze te beantwoorden.

Joost Bol
Bestuurder
Bond van Post Personeel