Veelgestelde vragen
1. Wat is een cao
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst en omvat een schriftelijke overeenkomst tussen werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties en werkgevers. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Een cao geldt ter aanvulling op je individuele arbeidsovereenkomst en bepaalt dus voor het grootste deel je arbeidsvoorwaarden. Heb je vragen over jouw cao? Neem dan contact met ons op.
2. Wat is een sociaal plan?
Een sociaal plan is een overeenkomst tussen werkgever(s) en vakbond(en), waarin afspraken zijn vastgelegd die de gevolgen van een reorganisatie regelen. Heeft de reorganisatie gevolgen voor jou als medewerker? Dan moet de werkgever het sociaal plan toepassen. Bijvoorbeeld als besloten is om je werkzaamheden te verplaatsen naar een andere locatie, om bepaalde werkzaamheden niet meer uit te voeren, of om hetzelfde werk met minder mensen te gaan doen.
In het sociaal plan staan je rechten en plichten. Ook kun je hierin vinden of je functie mag vervallen of niet, en wat jouw werkgever moet doen om jou te helpen een andere functie te vinden (en welke andere functies je moet accepteren). Lukt het niet om een andere baan te vinden? Dan heb je vaak recht op een beëindigingsvergoeding. Ook dit is geregeld in het sociaal plan.
3. Wanneer vervallen mijn vakantiedagen?
Je wilt het vervallen van je vakantiedagen altijd voorkomen. Daarom is het goed om te weten wanneer je vakantiedagen vervallen. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. De vervaltermijn van de bovenwettelijke vakantiedagen is een stuk langer. Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen tot vijf jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd opnemen. Wanneer je bij je werkgever vakantie aanvraagt, is het dus raadzaam om aan te geven dat je eerst je wettelijke vakantiedagen wilt opnemen.
Tijdens ziekte kunnen er andere regels gelden voor wat betreft het vervallen van vakantiedagen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.
4. Waar heb ik recht op wanneer mijn dienstverband eindigt?
Als je werkgever een Sociaal Plan opstelt, dan staat daarin waar je recht op hebt bij het eindigen van jouw dienstverband. Dit kan bijvoorbeeld een vergoeding of vrijstelling van werk zijn. Je werkgever heeft ook de mogelijkheid om aan jou een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Als dit het geval is, dan is het belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst laat nakijken door een jurist. In een vaststellingsovereenkomst wordt vaak afgesproken dat je na het eindigen van jouw dienstverband recht hebt op een beëindigingsvergoeding. Je werkgever heeft ook nog de mogelijkheid om ontslag aan te vragen bij het UWV en toestemming te vragen om jouw dienstverband te beëindigen. Indien jouw werkgever van het UWV toestemming krijgt om jouw dienstverband op te zeggen, dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding.
5. Krijg ik mijn loon doorbetaald als ik vanwege ziekte niet kan werken?
In de wet is geregeld dat jouw werkgever tijdens ziekte 104 weken jouw loon moet doorbetalen. Volgens de wet moet jouw werkgever minimaal 70% van jouw loon doorbetalen, maar in een cao of bedrijfsreglement kunnen hierover andere afspraken zijn gemaakt.
6. Wat is mijn opzegtermijn?
Voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst gelden regels. Er zijn regels voor vaste en tijdelijke contracten. Een tijdelijk contract kan alleen tussentijds worden opgezegd als hierover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst. Indien er in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen afspraken zijn gemaakt over tussentijdse opzegging, dan is tussentijdse beëindiging van de arbeidsovereenkomst in beginsel niet mogelijk. De opzegtermijn voor een vast contract hangt af van de lengte van jouw dienstverband en de eventuele afspraken die zijn gemaakt in de cao of arbeidsovereenkomst. Neem bij twijfel over de lengte van de voor jou geldende opzegtermijn contact op met onze juristen.