Nieuws

 • NRP-tips voor postbezorgers

  29/03/2019
  PostNL Postbezorgers

  De aanlevertijd van het depot kan veranderen. Meestal blijft dit gelijk of wordt het depot eerder beleverd. Soms kan het zijn dat de aanlevertijd toch later is geworden. Het is niet volgens afspraak als de aanlevertijd meer dan een half uur na de eerste (of enige) belevering is.

  Mocht je (door de latere aanlevering) in de knel komen met jouw privéleven/ -activiteiten, dan moet hier een oplossing voor gevonden worden. Bespreek dit met jouw teamleider tijdens het teamoverleg. Je zou bijvoorbeeld op die dag een kleinere wijk kunnen lopen en op een andere dag een grotere.

  Als je twee aanlevertijden krijgt op het depot, dan is het belangrijk om te letten op de looptijden van je ochtend- en middagwijken. Wanneer je een kleine ochtendwijk hebt en een grote middagwijk, dan kan het zijn dat je moet wachten op jouw middagwijk en voortaan veel later klaar bent. Bedenk goed of dit nadelig kan zijn voor jou en zo ja: geef dat aan op het teamoverleg.  

  Ga niet zomaar akkoord met elke week één wijkje op zaterdag als je dat niet wil. Vanaf 4 juni 2019 moet het soms mogelijk zijn om voortaan de ene zaterdag meer wijken te lopen en de andere zaterdag vrij te zijn of eens per drie of vier weken vrij te zijn op zaterdag. Uiteraard kan dit per depot verschillend zijn. Je wisselt dan om met een collega. Het kan natuurlijk ook zijn dat je één wijk op zaterdag wél prettig vindt, omdat je nu voortaan elke zaterdag eerder klaar bent. Bedenk wat past bij jou!

  Je hebt geen recht op bepaalde wijken, maar PostNL moet wel moeite doen om je werk te geven op tijden en dagen die de afgelopen maanden onderdeel waren van jouw normale werkpatroon.

  Als je gewend was om op woensdag 1 uur post te lopen en daarna de hele middag thuis te zijn voor de kinderen, dan mag PostNL je niet opeens verplichten om voortaan 3 uur te werken op een woensdag.

  Help een collega: als je merkt dat jij een collega kunt helpen door meer te werken op woensdag en vrijdag: bied dat aan en ruil van wijk of dag.

  Ga pas akkoord als je geen twijfels meer hebt en goed begrijpt hoe jouw nieuwe weekrooster er uit gaat zien. Kijk goed naar de aanlevertijden van al jouw wijken en hoe lang de nieuwe looptijd duurt.  Praat er anders met een collega over en vraag of je het goed begrepen hebt of mail de bond via nrp@bvpp.nl voor advies.

  Ga je ruim boven je contracturen werken en wil je dat ook? Overweeg dan een contractverhoging.

  Als jij een contractverhoging hebt aangevraagd in februari (2019) op basis van een hoog 13weeksgemiddelde: let er dan op dat deze dan ook echt krijgt.

  De nieuwe looptijden van jouw wijk kunnen heel anders zijn dan je had verwacht. De tijden op zaterdag kunnen veel te laag lijken, omdat er gestopt wordt met huis-aan-huis, zeker als het een daldag wordt. Op voorhand heb je weinig inzicht of die tijden haalbaar zijn, omdat je niet weet hoeveel volume je krijgt voor die wijk. De OR heeft samen met het bedrijf afgesproken dat het dus niet handig is om al akkoord of niet akkoord te gaan voor de start van de NRP. Daarom komt er in de maand juli een uitgebreide evaluatie over alle wijken die jij gelopen hebt in juni. Dit zou een verbetering moeten zijn. Het is begrijpelijk dat dit vragen oproept in verband met vakantie en dergelijken, daarom zal de BVPP binnenkort hier meer uitleg over geven.

  Vragen kun je mailen naar  nrp@bvpp.nl