Nieuws

 • Veel gestelde vragen over afgekeurd verlof

  18/12/2019
  PostNL Postbezorgers

  De BVPP ontvangt veel vragen van medewerkers van PostNL over afgekeurd verlof. Hier lees je de antwoorden op de veelgestelde vragen over afgekeurd verlof.

  Kan mijn verlof worden afgekeurd als ik het ruim op tijd heb aangevraagd (meer dan 14 dagen)?

  Als je vrij wil op een dag over meer dan 14 dagen vanaf de dag van het aanvragen, dan mag er niet gekeken worden naar het aantal collega’s die ziek zijn of naar het aantal vacatures. Alleen maar of er met jouw verlofaanvraag een grens wordt overschreden van het maximale aantal medewerkers dat in die week met verlof mag (zie daarvoor de bijlage Vakantie/Verlofregeling 2020 pag 4).

  Let op: dit geldt niet voor verlof dat je november (of eerder) hebt aangevraagd voor 2020. Daarvan hoor je deze maand of het goed- of afgekeurd is.

  Een verlofverzoek voor een dag binnen 14 dagen na aanvragen heeft meer kans om te worden afgewezen, omdat jouw leidinggevende dan wél mag kijken naar het aantal zieke collega’s en/of vacatures.

  Mijn verlof is afgekeurd, mag dat?

  Mocht jouw verlof worden afgekeurd dan moet je leidinggevende aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Afkeuren (of goedkeuren) moet binnen 14 dagen na aanvragen
  • Afkeuren moet mét een toelichting en dat moet een redelijke en duidelijke uitleg zijn waarom jouw verlof niet wordt goedgekeurd. Dit kan in de mijnwerkapp. Let op: risico(verlof) is géén geldige toelichting!

  Als jouw leidinggevende niet voldaan heeft aan deze voorwaarden dan voldoet hij of zij niet aan de wet en aan de Vakantie/verlofregeling en heb je alsnog recht op goedkeuring van je verlof.

  Mijn verlof is afgekeurd, wat nu?

  Jouw leidinggevende heeft aan bovenstaande voorwaarden voldaan en heeft jouw verlof helaas afgekeurd. Wanneer jouw verlof is afgekeurd, dan moet jouw leidinggevende jou een alternatieve datum voor verlof aanbieden, áls je daar om gevraagd hebt. Een alternatieve datum krijgen is niet altijd logisch, bijvoorbeeld wanneer je vrij vraagt voor de verhuizing van een vriend. Een alternatieve datum krijgen is wel zinvol als je vraagt om een weekendje vrij tussen half mei en eind juni. Je moet dus voor jezelf de afweging maken of je wel of niet een alternatieve datum nodig is. Als je het wil, vraag er naar.

  Als jouw verlof is afgekeurd, dan kun je jouw leidinggevende vragen om jouw verlofverzoek aan te houden, zodat hij of zij daar later nog eens naar kan kijken. Het kan zijn dat het in de toekomst alsnog mogelijk is om jou op die datum verlof te geven. Bespreek dit kort voordat de afgekeurde verlofdatum plaatsvindt nogmaals.

  Mijn verlof is afgekeurd maar niet volgens de voorwaarden, wat nu?

  Je kunt dan een mail sturen naar je leidinggevende en verwijzen naar de Vakantie/Verlofregeling. Hiermee laat je hem of haar weten dat jouw verlof niet volgens de voorwaarden uit het verlofregelement is afgekeurd en dat je nu dus recht hebt op een goedkeuring op jouw verlofaanvraag. Maak voordat je de mail verstuurt eerst screenshots van je verlofaanvraag in Mijnwerk (datum van aanvraag, toelichting). Dit kun je gebruiken als bewijsstuk.Stuur dat dan mee met jouw mail aan jouw leidinggevende en kopieer de BVPP (secretariaat@bvpp.nl) eventueel in de cc van jouw mail.

  Wist je dat?

  Er ook bijzonder verlof is voor bijvoorbeeld een overlijden of calamiteitenverlof bij noodsituaties of zorgverlof. Heb je hier vragen over: stuur dan een mail naar secretariaat@bvpp.nl of kijk het na in je CAO.