Nieuws

 • Interview Nijmeegse Vierdaagse met Sjaak van der Leij

  15/07/2022

  BVPP is er voor hun leden. Heb je vragen of problemen tijdens je werk? Dan helpen onze juristen je graag. Maar we zijn er ook voor leuke dingen. Volgende week is BVPP weer aanwezig bij de Vierdaagse in Nijmegen.  Aanleiding voor een leuk gesprek met Sjaak van der Leij.

  Sjaak is 63 jaar, werkt bij PostNL, is lid van BVPP en heeft naast zijn werk als luchtvracht veiligheids adviseur diverse rollen in de Medezeggenschap (OR,COR,EWC) en de personeelsvereniging van PostNL. Behoorlijk druk dus, maar hij heeft daarnaast ook nog tijd om de Vierdaagse te lopen. In 1987 voor het eerst, en dit jaar al voor de 27e keer.

  Niet alleen loopt hij al voor de 27e keer mee, ook verblijft hij al 25 jaar bij dezelfde familie. Destijds met wel 12 personen uit allerlei landen.

  “Het hele huis werd er voor leeggehaald”, vertelt Sjaak, “zelfs de schuur werd omgebouwd tot slaapplaats door er stapelbedden in te zetten. Dat waren fantastische, bijzondere tijden.” De familie is ondertussen verhuisd, maar stond er op een appartement met een extra slaapkamer te mogen huren vanwege de Vierdaagse lopers. Nu is Sjaak nog als enige over.

  Natuurlijk kan ik als secretaris van de Personeelsvereniging ook In de Jan Massinkhal van PostNL overnachten, maar zolang het kan verblijf ik graag bij mijn Vierdaagse familie, met nu een slaapkamer voor mezelf. Nog een leuke anekdote, de gastvrouw is ondertussen 80 jaar en de fiets van haar man  heeft ze  aan haar zoon gegeven. Met als voorwaarde dat ik de fiets ieder jaar gedurende de Vierdaagse mag gebruiken om naar de start te fietsen!”

  Hoe is het eigenlijk zo gekomen, dat je mee bent gaan doen, vroegen we.
  "Iedere Oud en Nieuw hadden we het er met vrienden over. Totdat we na een paar jaar besloten het echt te gaan doen. En de rest is geschiedenis."

  Maar hoe bereid je je dan voor op zoiets?
  "Uiteraard door heel veel te lopen. In februari, maart, beginnen de eerste wandeltochten. Ik zorg er sowieso voor dat ik  het aantal kilometers dat ik moet lopen ook minimaal heb gelopen tijdens mijn trainingen. En uiteraard haal ik iedere dag makkelijk de 10.000 stappen."

  Is er iets waar je tegenop ziet?
  "Ik ben dit keer vooral bang dat ik blaren krijg. Sinds ik bloedverdunners moet nemen, lijk ik daar extra gevoelig voor. Daarom kies ik er dit jaar ook voor om 30km per dag te lopen in plaats van 40 of 50 km die ik het liefste zou lopen."

  En waar kijk je het meest naar uit?
  "De sportiviteit, collegialiteit, saamhorigheid, verbroedering en de ontspanning. Ik loop alleen, maar je bent niet alleen. Soms loop je een stukje op met iemand, en een aantal jaar had ik een maatje, maar het is dan vooral belangrijk dat je hetzelfde tempo loopt. In 2018 ontmoette ik een jonge vrouw met wie ik aan de praat raakte, een leuke klik bleek te hebben en met wie ik uiteindelijk alle dagen heb gelopen. Zij voor de 1ste keer en ik voor de 25ste keer.  Wie weet wat dit jaar brengt."

  Tenslotte, heb je nog een tip voor mensen die voor het eerst meedoen?
  "De beste tip is, heb vertrouwen in jezelf. Bouw je trainingen rustig op. Je hebt nog steeds mensen die onvoorbereid gaan lopen, maar dat zou ik zeker niet aanraden."

  BVVP wenst Sjaak ontzettend veel succes en vooral heel veel plezier!