Nieuws

  • Wat is besmet werk?

    15/12/2022
    PostNL CAO

    Wat is nou eigenlijk besmet werk tijdens de stiptheidsacties van BVPP en CNV?

    We zijn gestart met een stiptheidsactie omdat PostNL niet in is gegaan op ons ultimatum om nu verder te praten over een nieuwe cao voor jullie. Een cao die al bijna 9 maanden is afgelopen. Gelet op de vragen en reacties die we krijgen, denken wij dat het voor dit moment de juiste stap en actie is.

    Wat is besmet werk?
    Door vakbonden wordt het werk van stakende werknemers dat door een staking blijft liggen “besmet werk” genoemd. Werkwilligen, zij die niet staken, mogen dit werk wel doen, maar de werkgever kan je niet verplichten dit werk te doen.

    Wij nemen deel aan een stiptheidsactie
    Dat klopt helemaal. Omdat er geen sprake is van een klassieke staking beschouwen wij tijdens deze stiptheidsactie het volgende als “besmet werk”. Er is sprake van besmet werk als een leidinggevende te veel werk geeft aan een medewerker die dit redelijkerwijs niet in de ingeroosterde tijd uit kan voeren en de leidinggevende besluit vervolgens het overgebleven werk door een andere medewerker te laten verrichten.
    Voorbeeld: een pakketbezorger heeft bij zijn leidinggevende aangegeven dat hij aan de stiptheidsactie meedoet. Vervolgens geeft de leidinggevende toch te veel pakketten mee aan deze medewerker. De medewerker komt terug op de locatie met de pakketten die hij niet in de ingeroosterde tijd heeft kunnen wegbrengen. Wanneer een medewerker die niet aan de acties meedoet alsnog de achtergebleven pakketten wegbrengt, wordt dit door ons beschouwd als ‘’besmet werk’’.

    Natuurlijk zijn er uitzonderingen dat het overgebleven werk wel door iemand anders kan worden weggebracht. Bijvoorbeeld bij een calamiteit, waardoor de medewerker niet zijn gehele ingeroosterde tijd heeft kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pech onderweg en een file.

    Het doel van de actie
    Het doel van de actie is dat we gewoon ons werk doen op een normaal tempo binnen de uren die daarvoor ingeroosterd zijn inclusief pauzes. PostNL medewerkers zijn loyale medewerkers die nooit te beroerd zijn om een stapje extra te doen. Maar loyaliteit heeft een grens en die is bereikt. Zo loyaal is PostNL tenslotte ook niet naar jou tijdens deze cao-onderhandelingen. Er zal werk blijven liggen. Besmet werk dus! De kracht van de actie is dat deze werkzaamheden niet door anderen, die niet meedoen aan de actie, gedaan worden. We willen namelijk PostNL onder druk zetten om zo snel mogelijk aan de cao-tafel te gaan en verder te praten over jouw cao en onze eisen. Dit effect valt natuurlijk weg als anderen het besmette werk gaan doen.

    Besmet werk verrichten
    We hopen natuurlijk dat medewerkers die niet aan de stiptheidsactie meedoen solidair zijn aan hun collega’s die wel meedoen. Met andere woorden zij weigeren het besmette werk. Als medewerker die niet meedoet, heb je het recht om besmet werk te weigeren. De werkgever kan je dit niet verplichten. Als medewerker die niet meedoet aan de actie, is de keuze aan jou en die keuze respecteren we.

    Belangrijk, om niet te vergeten!
    Doe je mee aan onze stiptheidsactie? Meld je dan bij je leidinggevende. Dit doen wij bewust om twee redenen.

    1. Wij willen net zoals PostNL dat de rouw- en medische post wordt weggebracht met de hoge kwaliteit zoals we bij PostNL gewend zijn. Door aan de voorkant te melden dat je meedoet aan de actie heeft PostNL voldoende mogelijkheden om de bezorging van rouw- en medische post te waarborgen.
    2. Op het moment dat de leidinggevende jou te veel werk geeft in de ingeroosterde tijd, dan weet hij/zij dat er besmet werk ontstaat. Voor het ontstaan van dit besmette werk is PostNL dan verantwoordelijk.

    Graag willen wij benadrukken dat wij met PostNL hebben afgesproken dat medische- en rouwzendingen zo veel mogelijk met prioriteit worden behandeld. Het is van groot belang dat deze kritische stromen gewaarborgd blijven. Wij hebben afgesproken dat de medewerker eerst controleert of er nog medische- of rouwzendingen tussen zitten. Indien dat het geval is, worden deze zendingen alsnog weggebracht. Uiteraard hebben wij met PostNL besproken dat wij verwachten dat PostNL hier rekening mee houdt in het werkpakket.

    Te veel werk
    Doe je mee aan de actie en je hebt toch te veel werk gekregen van je leidinggevende, meldt dit dan via secretariaat@bvpp.nl. Onze juristen kunnen dan per situatie bekijken of er sprake is van besmet werk en hoe lang.

    Tenslotte
    Succes met deze actie en laten we hopen dat PostNL snel genoeg tot inzicht komt dat er een ongewenste situatie ontstaat en alsnog opnieuw met BVPP en CNV in gesprek willen gaan over een acceptabele nieuwe cao PostNL. Wat acceptabel is bepalen uiteindelijk jullie, onze leden, via een stemming. Maar vooralsnog voor nu: PostNL gebruik je verstand en praat met ons verder!